TAMAR PACKAGING SOLUTIONS

TAMAR PACKAGING SOLUTIONS ZWIĘKSZA POJEMNOŚĆ OPAKOWAŃ KARTONOWYCH EDALE

Początkowo, w 1993 roku, firma rozpoczęła działalność jako przetwórca etykiet, a następnie rozszerzyła swoją działalność o produkcję kartonów flekso z prasami Edale w zakładzie produkcyjnym w Tavistock. Nick Coombes relacjonuje z Devon w imieniu Brunton Business Publications Ltd.

Położony w samym sercu pięknego zachodniego kraju Wielkiej Brytanii, lepiej znanego z wakacyjnych miejsc i przygód, Tamar Packaging Solutions jest specjalistycznym, akredytowanym przez BRC producentem kartonów do bezpośredniego kontaktu z żywnością, dbającym o szczegóły. Obecny zakład produkcyjny, który został otwarty w 2002 roku, został specjalnie zbudowany, aby spełnić standardy pomieszczeń czystych BRCGS dla opakowań do żywności, ze wszystkimi obowiązkowymi czapkami ochronnymi, płaszczami i obuwiem dla personelu i gości, które są częścią wymagań kwarantanny. To, wraz ze szczegółową dbałością o wszystkie aspekty produkcji, zapewniło co najmniej ocenę A w BRC Global Standard for Packaging Materials każdego roku od 2003 roku, z czego firma jest bardzo dumna.

W rzeczywistości Tamar ma obecnie ocenę AA+, dzięki niezapowiedzianemu audytowi w czerwcu tego roku, a także uzyskał akredytację FSC w 2022 roku. Opakowania papierowe z certyfikatem FSC? potwierdza klientom i dostawcom, że drewno użyte do stworzenia produktu było zarządzane w sposób odpowiedzialny, biorąc pod uwagę środki zrównoważonego rozwoju, takie jak zużycie wody i energii, wsparcie społeczności oraz ogólną ocenę środowiskową produktów końcowych.

Paul Baker Najnowsze zdjęcie skalowane

Paul Baker, kierownik ds. operacji technicznych, Tamar

PXL 20230803 113226848 skalowane

Paul Baker, kierownik ds. operacji technicznychTamar, wyjaśnia: "Nasza strategia stale się rozwija, ale zawsze będzie koncentrować się na nowych możliwościach otwieranych przez stale zmieniający się popyt w sektorze opakowań?

To właśnie to lateralne myślenie początkowo doprowadziło do kontaktu z Edale w 2017 r. wraz z instalacją siedmiokolorowego ekranu. Prasa kartonowa FL5 o szerokości wstęgi 510 mm, która zostanie dodana do istniejącej czterokolorowej maszyny Edale Sigma.

Wraz z dalszym rozwojem działalności, w 2020 roku dodano dwukolorowy FL5, który został retrospektywnie zmodernizowany do trójkolorowego. W 2021 r. siedmiokolorowa FL5 została zmodernizowana do ośmiokolorowej, a pod koniec 2022 r. dodano najnowszą ośmiokolorową FL5. Wszystkie maszyny Edale FL5 są dobrze wyposażone w funkcje, w tym autonomiczne atramentowanie AiiR, rejestrację odcisków i wydruków, duże odwijaki, belki obrotowe montowane na szynach, możliwość suszenia / utwardzania UV i IR, monitory BST, obrotowe wykrawarki (RDC) i stoły do podawania gontów.

Z takim zaangażowaniem w technologię Edale, Baker dodaje,

Znamy Edale od dawna, jeszcze z czasów, gdy firma działała jako firma produkująca etykiety i widzieliśmy, jak ich technologia ewoluowała przez lata do najnowocześniejszych maszyn, które produkują obecnie. Posiadanie trzech maszyn FL5 to prawdziwy sukces.
przełom, który pozwala nam przejść od rolki do kartonu, do palety i prosto do naszego klienta.

Kluczem jest elastyczność

Ze względu na ciągły rozwój firmy, kluczowe znaczenie ma elastyczność produkcji, która pozwala jej dostosowywać się do zmieniających się wymagań i spełniać oczekiwania klientów. Produkcja w zakładzie obejmuje płaskie karty, rękawy, kartony i niektóre zadania, które są wykonywane na gotowej rolce. Zwiększona zdolność produkcyjna druku daje nam niezbędną elastyczność, a nowe maszyny pozwalają nam osiągnąć wysoką prędkość produkcji od rolki do gotowego produktu w jednym przejściu," dodał.

Part of the company?s commitment to efficiency was a complete reconfiguration of its plant to optimise workflow and maximise floor space. This included the installation of a sophisticated ducted waste removal system across all three carton presses.  Features like this, along with the chambered ink pump system allow Tamar to operate at high speed with minimal waste ? and with sustainability close to its heart and that of its customers, the use of water-based inks is a key ingredient. Production speeds are typically 150-180 m/min, which equates to around 36,000 blanks/hour. With its quick and easy set-up, this makes the FL5 well-suited to short, medium, and long-run work. According to Baker, the aim is to double the size of the business with steady but sustained growth, which is why Tamar is currently looking into further automation to help meet new production targets.

Uważa on, że to właśnie w tym miejscu korzyści płynące z modułowej strategii projektowania i budowy Edale również wchodzą w grę, ponieważ pozwala ona użytkownikom na dodawanie modernizacji i ulepszeń w celu sprostania zmianom popytu. Jak zauważa Baker, posiadając najwyższej klasy portfolio klientów, Tamar wie również, jak ważne jest wsparcie posprzedażowe,

Zawsze byłem pod wrażeniem zespołu obsługi klienta Edale i informacji zwrotnych, które otrzymuję w kwestiach technicznych. Przeszli długą drogę, a produkowane przez nich prasy nie ustępują najlepszym.

To dobrze współgra z James Boughton, dyrektor zarządzający w EdaleNasze partnerstwo z Tamar ewoluowało przez ponad 30 lat, ponieważ pozwoliło nam uzyskać cenny wgląd w ich potrzeby biznesowe. Byliśmy zachwyceni, że niedawno zmodernizowali swoją dwukolorową FL5 do trzech kolorów, co pokazuje z pierwszej ręki, jak łatwo można aktualizować i dostosowywać wszystkie nasze prasy. Pozwala to użytkownikom takim jak Tamar na dodawanie niestandardowych opcji dostosowanych do ich działalności i umożliwia im dalszą ekspansję i rozwój w miarę potrzeb.

Rozszerzona oferta

Odnosząc się do najnowszej instalacji ośmiokolorowej maszyny Edale FL5, Baker mówi: "Daje nam ona elastyczność, dzięki której możemy wkraczać w nowe obszary świata opakowań i umożliwia nam oferowanie naszym klientom możliwości dalszego ulepszania ich produktów, a jednocześnie pozwala nam przyciągać nowe firmy". Podstawową funkcją FL5 jest obsługa podstawowej działalności firmy polegającej na przetwarzaniu kartonów dla rynku FMCG, a także produkcji kartonów do samodzielnego montażu dla wielu różnych sektorów sektora spożywczego. Oferuje szybszą konfigurację, większą szerokość wstęgi i większą prędkość pracy, co zwiększa produktywność w szerokim zakresie podłoży od 12 do 600 mikronów, co pasuje do wielu zastosowań, od pudełek po zdrapki.

Podsumowując, Boughton mówi,

Cieszymy się, że Tamar zdecydował się kontynuować inwestycje w maszyny Edale. To zawsze pozytywne, gdy klient wraca do nas, ponieważ jest to wyraźny wskaźnik, że nasza nowa technologia spełnia wymagania obecnego rynku. Przez lata z dumą obserwowaliśmy, jak ciągłe inwestycje firmy Tamar w Edale wspierały jej rozwój i ekspansję, i jasne jest, że wyjątkowe produkty opakowaniowe i jakość druku, które oferują, pozostawiają niezatarte wrażenie".

Wnioski autora

Nie mam wątpliwości, że możliwości oferowane przez fleksografię liniową doskonale uzupełniają rynek kartonów, który, z pewnością w Europie, postrzega offset arkuszowy jako główne narzędzie produkcyjne, z konwersją offline. Ograniczony jedynie szerokością wstęgi, fleksograficzny druk inkjetowy, w przeciwieństwie do szerokowstęgowych maszyn CI, był wcześniej postrzegany jako marginalny i niszowy - ale tak właśnie zmienia się rynek, krótsze serie, więcej kolorów, więcej SKU i więcej zdobień. To, co jednoprzebiegowa linia do produkcji kartonów Edale FL5 robi dla Tamar, to oferowanie tego wszystkiego z jednym operatorem i bez układania w stosy - być może dlatego ich nazwa zawiera słowa "rozwiązania opakowaniowe"?